The Needle And The Damage Done

The Needle and the Damage Done er fra Neil Youngs fjerde album Harvest (1972).

Teksten beskriver konsekvenserne af heroinafhængighed på musikere, som Young kendte, inklusive hans ven og Crazy Horse-bandkammerat Danny Whitten, som døede af en overdosis senere samme år. Sangen ville tog hul på temaet for Youngs album fra 1975 Tonight’s the Night, som i store træk reflekterede over de fatale heroinoverdoser af Whitten og Bruce Berry, en roadie for Young and Crazy Horse.

Nummeret blev første gang udgivet på Youngs album Harvest fra 1972. Frem for at indspille sangen i studiet, valgte Young en live-version fra januar 1971, hvor han sang og spillede akustisk guitar. Klippet øverst i artiklen er fra MTV-serien Unplugged, optaget mere end tyve år senere den 7. februar 1993.

You only get one musician in your life who you really connect with, and for me, that musician was Danny Whitten.

— Neil Young

I caught you knockin’ at my cellar door
I love you, baby, can I have some more
Ooh, ooh, the damage done

I hit the city and I lost my band
I watched the needle take another man
Gone, gone, the damage done

I sing the song because I love the man
I know that some of you don’t understand
Milk-blood to keep from running out

I’ve seen the needle and the damage done
A little part of it in everyone
But every junkie’s like a settin’ sun