Cinnamon Girl

Neil Youngs andet soloalbum, Everybody Knows This Is Nowhere fra 1969, markerede første gang, Young lavede et album med Crazy Horse som backingband. Skabt i et arbejdsraseri af musikalsk output fra Young, sideløbende med hans arbejde med Crosby, Stills og Nash, satte det scenen for den type lyd, Young ønskede at lave som soloartist; afklædt, uden smart og studieskabt poleret lyd.

Tre af sangene fra albummet – Cinnamon Girl, Down by the River og Cowgirl in the Sand – blev skrevet på en enkelt dag, mens Young lå syg med influanza og 39,5 °C feber. Og netop Cinnamon Girl var medvirkende til, at Young fik kaldenavnet “The Godfather of Grunge” årtier senere, da bands som Nirvana, Alice In Chains og Smashing Pumpkins omfavnede den innovative måde han stemte sin guitar på, den såkaldte dobbelt drop D, hvor øverste og nederst streng stemmes en hel tone ned. I klippet øverst bliver Young stoppet i en offentlig park af en fan, der ikke forstår, hvordan han spiller sangen. Young viser manden, hvordan guitaren skal stemmes i dobbelt drop D, inden han tøffer videre.

Sangens guitarsolo er legendarisk, og består stort set af ét gentaget, skarpt spillet D. Young forklarer selv, at ”folk siger, at det er en solo med kun én tone, men i mit hoved er alle tonerne forskellige. Jo mere du kommer ind i det, jo mere kan du høre forskellene.”

Det er et stort mysterium, hvem denne Cinnamon Girl er. Fans har i årevis spekuleret og spor er blevet endeløst gransket. Young har sagt, at han skrev sangen “for a city girl on peeling pavement coming at me through Phil Ochs’ eyes playing finger cymbals. It was hard to explain to my wife.” Bypigen, der spiller cymbals kan være en reference til folkesanger Jean Ray. Andre har spekuleret i, om sangen refererede til Jim Morrisons kone, Pamela Courson. Jim Morisson og Pamela Courson var en del af Topanga-samfundet omkring dette tidspunkt, og Pamela havde rødbrunt hår, der minder om kanel. Hun var en velkendt groupie på Sunset Strip før hun mødte Morisson. Young har dog afvist, at sangen refererer til hende.

Wrote this for a city girl on peeling pavement coming at me thru Phil Ochs eyes playing finger cymbals. It was hard to explain to my wife.

— Neil Young

I wanna live
With a cinnamon girl
I could be happy
The rest of my life
With a cinnamon girl

A dreamer of pictures
I run in the night
You see us together
Chasing the moonlight
My cinnamon girl

Ten silver saxes
A bass with a bow
The drummer relaxes
And waits between shows
For his cinnamon girl

A dreamer of pictures
I run in the night
You see us together
Chasing the moonlight
My cinnamon girl

Pa send me money now
I’m gonna make it somehow
I need another chance
You see your baby loves to dance