Birds

Birds er det ottende nummer på After The Gold Rush, Youngs tredje studiealbum, der udkom i september 1970. Sangen går dog egentlig tilbage til i hvert fald 1968, og Young forsøgte at indspille den flere gange før After the Gold Rush. En tidligere version man kan finde på Neil Young Archives, blev optaget som en duet med bandkammerat Graham Nash, ligesom der også findes fine live versioner med Young salene på akustisk guitar.

Albummet blev indspillet med medlemmer af begge hans tilknyttede grupper på det tidspunkt, Crazy Horse og Crosby, Stills, Nash & Young. Det er også på After The Gold Rush, at vi første gang støder på den mangeårige samarbejdspartner Nils Lofgren. Albumversionen af Birds klarer han dog solo, og der er ingen anden instrumentering end klaveret, der understøtter Youngs vokal. Og med blot lidt over to og et halvt minut er det et af de korteste numre, både på albummet, og i det hele taget.

Young indspillede After The Gold Rush, mens han boede i Topanga Canyon, et kunstnerisk minisamfund i det sydlige Californien. Albummet blev stort set indspillet i hans hjemmestudie, og sangene var i høj grad præget af de mennesker, han mødte, mens han boede der – herunder Youngs første kone Susan Acevedo.

Lovebirds
Sangteksten bruger fuglebilleder som metafor, og er en sørgelig historie om et break up, hvor Young er den, der gør det fordi. Så selvom nummeret går tilbage til tiden, hvor alt endnu var fryd og gammen mellem de to, er det let at tolke teksten som Youngs farvel til hende. Young og Acevedi var gift fra 1968-1970.

Men teksten er også interessant i relation til Youngs liv og karriere som helhed. Han har altid haft en tendens til at brænde broer og efterlade folk – fra elskere og venner til bands og samarbejdspartnere. Det er et ofte diskuteret og gennemgående træk ved hans person, og et han selv har beklaget ved mange lejligheder, både i interview og i sange. Uanset, så er Birds en smuk farvelvise, der næsten gør ondt at lytte til.

Da albummet blev udgivet, var Young og Acevedo i øvrigt gået fra hinanden, og Young var flyttet til sin nyligt erhvervede Broken Arrow Ranch i det nordlige Californien, hvor han indspillede mange af sine efterfølgende albums.

Neil Young is probably the Most Selfish Person I Know. He only thinks about Neil. Period. That's the only person he'll consider. Ever!

— David Crosby

Lover, there will be another one
Who’ll hover over you beneath the sun
Tomorrow, see the things that never come today

When you see me fly away without you
Shadow on the things you know
Feathers fall around you
And show you the way to go
It’s over, it’s over

Nestled in your wings my little one
This special morning brings another sun
Tomorrow, see the things that never come today

When you see me fly away without you
Shadow on the things you know
Feathers fall around you
And show you the way to go
It’s over, it’s over