Comes A Time

Comes A Time er titelmelodien fra Young niende studioalbum, der udkom i oktober 1978. Efter succesen med Harvest i 1972, søgte Young væk fra sit image som sentimental singer-songwriter og udgav flere albums, der var diametrale modsætninger hvad angår stilarter. På Comes a Time albummet vender Young tilbage til den romantiske folk-stil igen. Indspilningsteknisk er albummet også produceret med flere lag af overdubs og et stort ensemble af backing musikere, en kontrast til hans typiske præference for live-optagelser i studiet. Det er i det hele taget et opløftende og udadvendt album med en ren og tiltalende appel. Og den første plade med en smilende Young på pladecoveret.

Young selv er især begejstret for tilblivelsen til titelmelodien, der nærmest beskæftigede et fuldt ensemble af country-musikere:

“Comes a Time” er en af ​​mine all-time favoritindspilninger, fordi den bare har en fantastisk følelse. Det hele er et kludetæppe af lyd. Det er så tæt på en perfekt optagelse, som jeg nogensinde har fået. Nicolettes sang er smuk. Karl Himmel lagde et unikt groove på trommer. Chuck Cochran lavede strygerarrangementet. Rufus Thibodeaux spillede violin. J.J. Cale spillede guitar på den. Ben Keith spillede pedal steel. Spooner Oldham spillede klaver. Der var en rytmeguitarsektion med seks guitarister yderligere, der alle spillede rytme på gamle Martin-guitarer. Alle spillede, og det var som en mur af country-lyd, Gone With the Wind Orchestra. Hvilken lyd!”

Historien om Comes a Time-albummet er legendarisk i rockmusikkens historie. Neil Young var så utilfreds med lyden på de færige LP’er, at han købte 200.000 eksemplarer for at undgå, at nogen skulle høre dem. Youngs far Scott Young fortæller i sin bog, Neil and Me, at Young havde de 200.000 plader stående i kasser på sin ranch, og at han lavede skudhuller gennem hver eneste kasse for at sikre, at ingen ville være i stand til at spille pladerne. I et interview med Rolling Stone fra 2014 fortæller Young selv, at han senere brugte de 200.000 LP’er som tagbelægning til et staldtag. Hvis du køber Comes a Time albummet i dag, kan du være sikker på, at du får versionen, som er personligt remixet af Young fra den originale masteroptagelse.

Klippet øverst er en dugfrisk live version leveret af Young solo til Farm Aid 2023. Koncertkonceptet, som Young  har står bag siden 1985 sammen med Willie Nelsen og John Mellencamp.

From my perspective Comes a Time is one of the most heartfelt and soulsearching records I have ever made.

— Neil Young

Comes a time when you’re driftin’
Comes a time when you settle down
Comes a light, feelings liftin’
Lift that baby right up off the ground

Oh, this old world keeps spinnin’ ’round
It’s a wonder, tall trees ain’t layin’ down
There comes a time

You and I, we were captured
We took our souls and we flew away
We were right, we were giving
That’s how we kept what we gave away

Oh, this old world keeps spinnin’ ’round
It’s a wonder, tall trees ain’t layin’ down
There comes a time
Comes a time