A Man Needs A Maid

A Man Needs a Maid er fra Neil Youngs fjerde album Harvest (1972). Men sangen var på sætlisten allerede i januar 1971 under Youngs Journey Through the Past Solo Tour, hvor han blandt andet havde besøgt Massey Hall i Toronto den 19. januar. Her spiller han den på klaver, og slår ved samme lejlighed over i Heart Of Gold, der nærmest fungerer som en slutning. Et par uger senere, under de først recording sessions til Harvest-albummet, havde han adskilt de to sange, og indspillede Heart of Gold på guitar og mundharmonika, som et nummer i sin egen ret.

A Man Needs A Maid blev indspillet 1. marts 1971 i under et besøg i London, hvor Young også optrådte live for BBC den 23. februar. Men han fandt altså på turen også tid til at indspille med London Symphony Orchestra, der akkompagnerer ham på sangen. Indspillet i Barking Town Hall (senere Broadway-teatret) og med orkesterarrangement af Jack Nitzsche.

I sidste vers beskriver Young at se en film og blive forelsket i skuespillerinden. En selvbiografisk reference til Youngs forelskelse i skuespillerinden Carrie Snodgress, som blev mor til Youngs første søn. Young var blevet betaget af Snodgress, da han så hende spille hovedrollen i filmen Diary of a Mad Housewife.

Young og Snodgress gik fra hinanden i 1974, hvorefter Snodgress blev kærester med førnævnte Jack Nitzsche. Det forhold sluttede dog i 1979, hvor Nitzsche blev dømt for at have banket hende og truet med at dræbe hende.

A while ago somewhere I don't know when, I was watching a movie with a friend, I fell in love with the actress, she was playing a part that I could understand

— Neil Young

My life is changing in so many ways
I don’t know who to trust anymore
There’s a shadow running through my days
Like a beggar going from door to door

I was thinking that maybe I’d get a maid
Find a place nearby for her to stay
Just someone to keep my house clean
Fix my meals and go away

A maid
A man needs a maid
A maid

It’s hard to make that change
When life and love turns strange and old

To give a love, you gotta live a love
To live a love, you gotta be part of
When will I see you again?

A while ago somewhere I don’t know when
I was watching a movie with a friend
I fell in love with the actress
She was playing a part that I could understand

A maid
A man needs a maid
A maid

When will I see you again?